Inhoud 50 ml
Aanbevolen kuur
Onmiddellijk leverbaar
Gratis verzending vanaf € 30.00
Inclusief BTW
Voel jij je vaak ongemakkelijk in sociale situaties? Vanbuiten lijk je kalm en zelfverzekerd de controle te hebben. Maar misschien zit je vanbinnen te trillen en voel je je angstig over hoe verkeerd je denkt bezig te zijn. Heb jij problemen met je zelfvertrouwen en lichaamsbeeld? Misschien heb je gewoon moeite met jezelf te accepteren voor wie je bent.
Jezelf leren aanvaarden kan een groot verschil maken op het geluk in je leven. Wanneer we onszelf aanvaarden en stoppen met oordelen, voelen we dat mensen zelf ook minder kritisch en oordelend worden. Vaak komt dit gevoel vooral van onszelf natuurlijk. We creëren die energie die anderen oppikken, dus wanneer we onszelf neerslachtig en verlegen voelen, pikken andere mensen die energie en lichaamstaal op.
Dus hoe kan je leren jezelf te aanvaarden? Hier 10 makkelijke stappen om je te helpen.
Jezelf leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen
Toegeven dat er een probleem is, is de eerste stap naar jezelf aanvaarden. Het moment dat je eens goed in de spiegel kijkt en een probleem erkent. Dat is het moment waarin je het best kan veranderen. Door te beslissen te veranderen, bekrachtig je jezelf. Zelfbekrachtiging is een fantastische erkenning van je eigenwaarde.
Als jij het soort persoon bent die zijn innerlijke criticus toestaat om je fragiele zelf af te kraken, dan is nu het moment om milder te zijn. Luister naar al de verwijten die je jezelf geeft. Luister eens hoe negatief je bent. Hoe vaak hoor jij jezelf uitmaken als je per ongeluk iets doms doet. Die innerlijke stem is constant aan het berispen, bekritiseren en veroordelen, en dat is helemaal niet nodig. Je zou je beste vriend ook niet zo schuldig, waardeloos en beschaamd laten voelen, toch?
Waarom doe je het dan jezelf aan? Je zou altijd je eigen beste vriend moeten zijn.
Heb je het moeilijk om die stem te verdringen, dan kan je die op twee manieren benaderen.
Door jezelf op deze manier te ontkoppelen, voel je dat de innerlijke criticus zijn kracht verliest om je te beheersen. Je zal hier niet in één keer in slagen, maar blijf dit herhalen tot je dat wel doet. Eén iets waar je op moet letten, wanneer je je innerlijke criticus betrapt op gemeen zijn, wees er dan niet te streng op. Je leert niet vijandig te zijn voor jezelf, dus wees vriendelijk, maar wijs het af.
Herken dat het je eigen denken is, dat kritisch is. Wat wij ervaren in de wereld gaat door onze eigen gedachten. Je eigen geluk hangt af van jezelf en wat je denkt. Het hangt niet af van andere mensen en wat zij zeggen of doen. Jij kiest hoe je reageert op situaties van buitenaf en jij kiest je eigen interne dialoog. Aanvaard de nood voor verandering (stap één) en wees vriendelijk voor jezelf (stap twee).
Het is veel te makkelijk om onszelf te beschuldigen van iets, zoals bepaalde gebreken of zwakheden. Zoals we hierboven hebben gezien, hebben onze innerlijke critici ons door de jaren heen verscheurd. En ik ben vrij zeker dat je vrienden en familie en collega’s hebt gehad die zich ook eens hebben laten gaan. Laten wen deze negativiteit ombuigen en een lijstje maken van alles wat je leuk vindt, graag ziet en apprecieert aan jezelf? Het kan echt alles zijn. Je kan bijvoorbeeld lange wimpers hebben. Het kan ook een mooi handschrift zijn. Je huilt misschien bij huilfilms. Misschien kan je goed een merel nabootsen. Misschien ben je een goede doe-het-zelver? Misschien een goed luisterend oor? Wat het ook is waarin je je identificeert, schrijf het ergens op en hang dat ergens op zodat je het af en toe ziet, opnieuw leest en kan aanvullen.
De volgende stap in zelfaanvaarding is iets opmerken die je goed doet voelen. Hield je de deur open voor iemand anders? Merk dat op! Had je een leuk gesprek met iemand die je totaal niet kent? Merk dat op. Je liet iemand lachen of gaf hem een compliment? Merk het op! Zie je hoe fantastisch je bent? Kijk uit voor die momenten die je goed doen voelen!
Eén van de problemen van het leven leiden zoals we doen in de 21ste eeuw is dat we het constant druk hebben en veel te veel van onszelf geven aan anderen. We maken tijd voor onze partner, onze kinderen en ouders, vrienden, collega’s, en zelfs de telemarketeer die ons opbelt net als we tv kijken. Bekijk hoe je tijd kan verdelen en zorg dat je er wat voor jezelf indeelt. Misschien houd je wel van inkleuren, tekenen of schrijven. Misschien zou je wel 30 minuten naar jazz willen luisteren. Wat je ook wenst te doen, verdeel de tijd en geef toe aan je noden.
Als je je ogen een momentje sluit en denkt aan een ‘jij’ in zijn of haar kracht die perfect gelukkig is met de persoon die jij bent (en waarom zou je niet, als je alle voormalige stappen hebt gevolgd?) Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Hoe meer je weet wat zelfaanvaarding zou betekenen voor jou, hoe dichter je komt bij het bereiken ervan.
Je bent maar een mens, en mensen maken fouten. Wanneer je dat doet, vergeef jezelf dan. Erken dat je alleen door fouten maken kan leren en groeien.
Soms zijn we wreed tegen onszelf omdat we niet gelukkig zijn. Dit kan in een relatie, een job of een andere persoonlijke situatie zijn. Wanneer je exact weet wat je wil van het leven, en je hebt doelen te bereiken, dan voel je je volmaakter als je die bereikt. Zelfs als je verlangens bijna onmogelijk te bereiken zijn, kan een reeks doelen die je een stap dichter brengen en je leven veel meer zin geven.
Je moet wel verzekeren dat wat je wil authentiek is. Het moet jouw hartje bekoren, niet iets wat je partner, je ouders of de maatschappij je dicteren. Dit betekent jezelf begrijpen en heel helder in verbinding staan met je eigen gevoelens.
Als het helpt, kan je jezelf wat vragen stellen en de antwoorden opschrijven.
Wie wil ik zijn? Beschrijf in detail wat je wil zijn.
Waar geef ik echt om?
Eens je de antwoorden hebt, dan heb je een soort functieomschrijving van jezelf. Hoe is dat in vergelijking met de persoon die je nu bent? Is er een overlap? Ben jij authentiek? Welke veranderingen moet jij maken?
Streef niet te hard. Perfectie is onbereikbaar en zal je nooit gelukkig maken. Aanvaarding van wie je bent en wat je hebt zijn waardevol. Probeer te leren over mindfulness en in het moment leven. Geniet van wie je bent en wat je hebt en zelfaanvaarding volgt vanzelf.
Gecreëerd door Tom Vermeersch (bio)
Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.
Kun jij dingen accepteren die je niet kunt veranderen? Doe onze test!
Je relatie loopt stuk of je verliest je baan en je komt vast te zitten in een sleur van negatieve gedachten en lijden. Hoe goed ben jij in het loslaten van wrok en het accepteren dat sommige dingen buiten je macht liggen en gewoon zijn zoals ze zijn? Doe onze test en kom erachter!
Tekenen dat je afglijdt in een burn-out
Stress overheerst soms in onze samenleving. Om te voorkomen dat de stress je helemaal opvreet, is het heel verstandig om de tekenen ervan te herkennen, voordat je in een burn-out of een bore-out terecht komt.
Hoe help ik mijn kind zijn dromen te verwezenlijken
De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.
Hoe maak je het leven dragelijker tijdens de menopauze?
Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.
Laag zelfbeeld: 10 tips tegen een minderwaardigheidscomplex
Je minderwaardigheidscomplex start bij jou, maar jij hebt de meest wonderbaarlijke krachten – je kan namelijk jezelf veranderen. Het is tijd om alleen nog te geven om wat JIJ denkt. Beoordeel jezelf op je eigen normen. Als jij een laag zelfbeeld hebt, hebben we 10 tips om je te behoeden voor een minderwaardigheidscomplex.
Gelukkig zijn is iets waar iedereen naar streeft, maar helaas zijn er veel mensen die ongelukkig door het leven gaan. Veel mensen nemen vrede met hoe het leven is, men ziet het leven als een gebeurtenis waar men doorheen moet.
Waarom een leven zonder obstakels de moeite niet waard is
Stress kan zowel goed als slecht zijn; het is hoe jij het bekijkt. Maar te veel stress kan gevaarlijk zijn. Lees meer over stress in dit artikel!
Canvas (Belgische tv-zender) toont straks het nieuwe programma ‘Twintigers’. Twintigers vertelt het verhaal van 9 Belgische jongeren die op een belangrijk kantelpunt in hun leven staan.
Verbergen van een depressie: zoek uit of iemand die je kent – of jijzelf! – dit doet
Het is niet gemakkelijk om te zien of iemand een depressie heeft. Terwijl sommige tekenen zoals verdriet, pessimisme en terugtrekking uit het sociale leven gemakkelijk te herkennen zijn, kunnen andere symptomen minder voor de hand liggen. Sommige mensen zijn erg goed in het verbergen van hun depressie – zelfs voor zichzelf!
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat volgend jaar een opmerkelijk project opstarten. Het is haar bedoeling om per provincie een halftijdse ADHD-expert aan te stellen. Het aanstellen van zo’n expert past binnen haar plan om de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren op te krikken.
Voel jij je vaak ongemakkelijk in sociale situaties? Vanbuiten lijk je kalm en zelfverzekerd de controle te hebben. Maar misschien zit je vanbinnen te trillen en voel je je angstig over hoe verkeerd je denkt bezig te zijn. Heb jij problemen met je zelfvertrouwen en lichaamsbeeld? Misschien heb je gewoon moeite met jezelf te accepteren voor wie je bent.
Jezelf leren aanvaarden kan een groot verschil maken op het geluk in je leven. Wanneer we onszelf aanvaarden en stoppen met oordelen, voelen we dat mensen zelf ook minder kritisch en oordelend worden. Vaak komt dit gevoel vooral van onszelf natuurlijk. We creëren die energie die anderen oppikken, dus wanneer we onszelf neerslachtig en verlegen voelen, pikken andere mensen die energie en lichaamstaal op.
Dus hoe kan je leren jezelf te aanvaarden? Hier 10 makkelijke stappen om je te helpen.
Jezelf leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen
Toegeven dat er een probleem is, is de eerste stap naar jezelf aanvaarden. Het moment dat je eens goed in de spiegel kijkt en een probleem erkent. Dat is het moment waarin je het best kan veranderen. Door te beslissen te veranderen, bekrachtig je jezelf. Zelfbekrachtiging is een fantastische erkenning van je eigenwaarde.
Als jij het soort persoon bent die zijn innerlijke criticus toestaat om je fragiele zelf af te kraken, dan is nu het moment om milder te zijn. Luister naar al de verwijten die je jezelf geeft. Luister eens hoe negatief je bent. Hoe vaak hoor jij jezelf uitmaken als je per ongeluk iets doms doet. Die innerlijke stem is constant aan het berispen, bekritiseren en veroordelen, en dat is helemaal niet nodig. Je zou je beste vriend ook niet zo schuldig, waardeloos en beschaamd laten voelen, toch?
Waarom doe je het dan jezelf aan? Je zou altijd je eigen beste vriend moeten zijn.
Heb je het moeilijk om die stem te verdringen, dan kan je die op twee manieren benaderen.
Door jezelf op deze manier te ontkoppelen, voel je dat de innerlijke criticus zijn kracht verliest om je te beheersen. Je zal hier niet in één keer in slagen, maar blijf dit herhalen tot je dat wel doet. Eén iets waar je op moet letten, wanneer je je innerlijke criticus betrapt op gemeen zijn, wees er dan niet te streng op. Je leert niet vijandig te zijn voor jezelf, dus wees vriendelijk, maar wijs het af.
Herken dat het je eigen denken is, dat kritisch is. Wat wij ervaren in de wereld gaat door onze eigen gedachten. Je eigen geluk hangt af van jezelf en wat je denkt. Het hangt niet af van andere mensen en wat zij zeggen of doen. Jij kiest hoe je reageert op situaties van buitenaf en jij kiest je eigen interne dialoog. Aanvaard de nood voor verandering (stap één) en wees vriendelijk voor jezelf (stap twee).
Het is veel te makkelijk om onszelf te beschuldigen van iets, zoals bepaalde gebreken of zwakheden. Zoals we hierboven hebben gezien, hebben onze innerlijke critici ons door de jaren heen verscheurd. En ik ben vrij zeker dat je vrienden en familie en collega’s hebt gehad die zich ook eens hebben laten gaan. Laten wen deze negativiteit ombuigen en een lijstje maken van alles wat je leuk vindt, graag ziet en apprecieert aan jezelf? Het kan echt alles zijn. Je kan bijvoorbeeld lange wimpers hebben. Het kan ook een mooi handschrift zijn. Je huilt misschien bij huilfilms. Misschien kan je goed een merel nabootsen. Misschien ben je een goede doe-het-zelver? Misschien een goed luisterend oor? Wat het ook is waarin je je identificeert, schrijf het ergens op en hang dat ergens op zodat je het af en toe ziet, opnieuw leest en kan aanvullen.
De volgende stap in zelfaanvaarding is iets opmerken die je goed doet voelen. Hield je de deur open voor iemand anders? Merk dat op! Had je een leuk gesprek met iemand die je totaal niet kent? Merk dat op. Je liet iemand lachen of gaf hem een compliment? Merk het op! Zie je hoe fantastisch je bent? Kijk uit voor die momenten die je goed doen voelen!
Eén van de problemen van het leven leiden zoals we doen in de 21ste eeuw is dat we het constant druk hebben en veel te veel van onszelf geven aan anderen. We maken tijd voor onze partner, onze kinderen en ouders, vrienden, collega’s, en zelfs de telemarketeer die ons opbelt net als we tv kijken. Bekijk hoe je tijd kan verdelen en zorg dat je er wat voor jezelf indeelt. Misschien houd je wel van inkleuren, tekenen of schrijven. Misschien zou je wel 30 minuten naar jazz willen luisteren. Wat je ook wenst te doen, verdeel de tijd en geef toe aan je noden.
Als je je ogen een momentje sluit en denkt aan een ‘jij’ in zijn of haar kracht die perfect gelukkig is met de persoon die jij bent (en waarom zou je niet, als je alle voormalige stappen hebt gevolgd?) Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Hoe meer je weet wat zelfaanvaarding zou betekenen voor jou, hoe dichter je komt bij het bereiken ervan.
Je bent maar een mens, en mensen maken fouten. Wanneer je dat doet, vergeef jezelf dan. Erken dat je alleen door fouten maken kan leren en groeien.
Soms zijn we wreed tegen onszelf omdat we niet gelukkig zijn. Dit kan in een relatie, een job of een andere persoonlijke situatie zijn. Wanneer je exact weet wat je wil van het leven, en je hebt doelen te bereiken, dan voel je je volmaakter als je die bereikt. Zelfs als je verlangens bijna onmogelijk te bereiken zijn, kan een reeks doelen die je een stap dichter brengen en je leven veel meer zin geven.
Je moet wel verzekeren dat wat je wil authentiek is. Het moet jouw hartje bekoren, niet iets wat je partner, je ouders of de maatschappij je dicteren. Dit betekent jezelf begrijpen en heel helder in verbinding staan met je eigen gevoelens.
Als het helpt, kan je jezelf wat vragen stellen en de antwoorden opschrijven.
Wie wil ik zijn? Beschrijf in detail wat je wil zijn.
Waar geef ik echt om?
Eens je de antwoorden hebt, dan heb je een soort functieomschrijving van jezelf. Hoe is dat in vergelijking met de persoon die je nu bent? Is er een overlap? Ben jij authentiek? Welke veranderingen moet jij maken?
Streef niet te hard. Perfectie is onbereikbaar en zal je nooit gelukkig maken. Aanvaarding van wie je bent en wat je hebt zijn waardevol. Probeer te leren over mindfulness en in het moment leven. Geniet van wie je bent en wat je hebt en zelfaanvaarding volgt vanzelf.
Je relatie loopt stuk of je verliest je baan en je komt vast te zitten in een sleur van negatieve gedachten en lijden. Hoe goed ben jij in het loslaten van wrok en het accepteren dat sommige dingen buiten je macht liggen en gewoon zijn zoals ze zijn? Doe onze test en kom erachter!
Lees het volledig artikelStress overheerst soms in onze samenleving. Om te voorkomen dat de stress je helemaal opvreet, is het heel verstandig om de tekenen ervan te herkennen, voordat je in een burn-out of een bore-out terecht komt.
De verbeelding van kinderen kent geen limiet en hun dromen zijn een mix van hoop en fantasie, de werkelijkheid en magische wereld, het onmogelijke en haalbare.
Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.
Je minderwaardigheidscomplex start bij jou, maar jij hebt de meest wonderbaarlijke krachten – je kan namelijk jezelf veranderen. Het is tijd om alleen nog te geven om wat JIJ denkt. Beoordeel jezelf op je eigen normen. Als jij een laag zelfbeeld hebt, hebben we 10 tips om je te behoeden voor een minderwaardigheidscomplex.
Gelukkig zijn is iets waar iedereen naar streeft, maar helaas zijn er veel mensen die ongelukkig door het leven gaan. Veel mensen nemen vrede met hoe het leven is, men ziet het leven als een gebeurtenis waar men doorheen moet.
Lees het volledig artikelStress kan zowel goed als slecht zijn; het is hoe jij het bekijkt. Maar te veel stress kan gevaarlijk zijn. Lees meer over stress in dit artikel!
Canvas (Belgische tv-zender) toont straks het nieuwe programma ‘Twintigers’. Twintigers vertelt het verhaal van 9 Belgische jongeren die op een belangrijk kantelpunt in hun leven staan.
Het is niet gemakkelijk om te zien of iemand een depressie heeft. Terwijl sommige tekenen zoals verdriet, pessimisme en terugtrekking uit het sociale leven gemakkelijk te herkennen zijn, kunnen andere symptomen minder voor de hand liggen. Sommige mensen zijn erg goed in het verbergen van hun depressie – zelfs voor zichzelf!
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat volgend jaar een opmerkelijk project opstarten. Het is haar bedoeling om per provincie een halftijdse ADHD-expert aan te stellen. Het aanstellen van zo’n expert past binnen haar plan om de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren op te krikken.
Lees het volledig artikelBachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.
© 2025 Mariepure - Webdesign Publi4u
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.