Bachbloesemadvies

Bachbloesem Mix 92

Inhoud 50 ml

  • Aanbevolen kuur

Onmiddellijk leverbaar
Gratis verzending vanaf € 30.00

Inclusief BTW

Voelen mensen zich echt slechter tijdens de wintermaanden?

Voelen mensen zich echt slechter tijdens de wintermaanden

De winter nadert met rasse schreden en de dagen worden steeds korter. Veel mensen voelen zich steeds futlozer en humeuriger tijdens deze periode van het jaar. Je vraagt je misschien af of het eigenlijk echt zo is dat mensen zich slechter voelen tijdens de wintermaanden, of dit een moderne mythe is. Onderzoek wijst uit dat neerslachtigheid tijdens de winter en winterdepressie echt zijn, maar er zijn andere factoren waar je rekening moet mee houden.  

Er zijn een hoop redenen waarom mensen zich slechter voelen tijdens de winter.

SAD (Seasonal affective disorder) of winterdepressie

Je hebt vast al gehoord van SAD of winterdepressie, omdat het de laatste jaren meer aandacht heeft gekregen en het een aandoening is die veel publiciteit krijgt.

De dagen worden korter en donkerder, sommige mensen voelen zich vaker moe, humeurig, en lethargisch dan normaal. Deze seizoensgebonden depressie is meer dan want winterblues. Het is een klinisch probleem dat vaak medische aandacht vereist. Het heeft niks te maken met het weer dat kouder wordt, maar meer met de korte dagen en de balans tussen licht en duister. Veel mensen gaan naar hun werk als het donker is en keren ook terug als het donker is. Dit terwijl ze de hele dag binnen zitten. Ze kunnen dus alleen tijd buiten doorbrengen tijdens dagen waarop ze vrijaf hebben. Jammer genoeg moeten deze vrije dagen vaak gebruikt worden om huishoudelijke taken en boodschappen te doen. Dit is vooral een probleem bij vrouwen, en onderzoek in de VS heeft uitgewezen dat 3 keer zoveel vrouwen aan winterdepressie lijden in vergelijking met mannen.

Herkenbare symptomen van winterdepressie

  • Somberheid
  • Een plotselinge desinteresse in zaken die je normaal wel interesseren
  • Grote veranderingen in je slaappatroon
  • Een verandering in je eetlust
  • Lethargisch of vermoeid gevoel met laag energieniveau
  • Moeilijkheden om zich te concentreren
  • Een sterke verslechtering van het humeur
  • Een afgezwakt libido

Lijd je onder deze symptomen buiten de wintermaanden, dan is de kans groot dat je geen winterdepressie, maar een klassieke depressie hebt.

Om de diagnose voor winterdepressie te kunnen vaststellen, moeten de fases van depressie voorkomen wanneer het seizoen verandert, dit voor ten minste twee jaar, met symptomen die verbeteren in de lente en de zomer.

Of zijn het de winterblues?

Iedereen is vatbaar om zich wat minder te voelen tijdens de wintermaanden, maar voor de mensen met een winterdepressie, is hun humeur echt niet te verdragen. Vertoon je sommige symptomen tijdens de donkere maanden, dan wil dat nog niet zeggen dat je effectief winterdepressie hebt.

De kans bestaat dat je winterblues hebt. De symptomen zijn dezelfde, want dit is eigenlijk een mildere vorm van depressie. Je kan het verschil merken door na te gaan in hoeverre ze je dagelijks leven beïnvloeden. Kan je nog mee op het werk of op school? Ben je in staat je relaties met anderen te onderhouden?

Hoe zwaar de symptomen ook zijn, het kan nooit kwaad om er met een dokter over te praten. Die zal je kunnen geruststellen. Er zijn vele soorten behandelingen beschikbaar, dus je kan er eentje zoeken die bij je past, en voorkomen dat je symptomen verergergen.

Wat kan er nog symptomen veroorzaken?

Donkere ochtenden en nachten zijn meestal de oorzaak voor het einde van mensen hun sportregime. Wanneer het koud en nat is, is het veel makkelijker om een bus of auto naar het werk te nemen dan te wandelen of de fiets te nemen. En wie wil er nu gaan lopen ’s avonds als ze thuiskomen, als het binnen lekker warm en gezellig is? Wel, dit gebrek aan beweging kan al een groot onderdeel van het probleem zijn. Bewegen kan je humeur enkel een boost geven, dus probeer zoveel mogelijk te doen.

Het is duur deze tijd van het jaar

Kerstmis komt eraan en natuurlijk gaat iedereen meer geld uitgeven dan anders. Niet alleen voor de cadeautjes, maar ook de feestjes, het eten, de kledij, alsook de verwarming thuis. Als geld een probleem voor je is, dan zal dit zeker een struikelblok voor je zijn. Het is belangrijk om de controle te nemen over je financiën en niet te veel uit te geven.

Nostalgie

Kerstmis en nieuwjaar en familiefeestjes deze tijd van het jaar kunnen je nostalgisch maken naar vroeger, en mensen die niet meer in je leven zijn. Iedereen rondom jou lijkt een goede tijd te hebben, en het komt over alsof dat, als jij je niet amuseert, je ‘minder’ bent dan iemand anders. Dit moet je relativeren, want het is simpelweg niet waar. Iedereen heeft zijn eigen problemen en je kan een pakje ook niet beoordelen op de verpakking.

Als je alleen wil zijn in deze periode, dan is dat perfect ok. Als je gezelschap verkiest, ga dan uit en je zal er vinden. Het belangrijkste is dat je je verwachtingen voor de feestdagen helder houdt. En als je winterdepressie of winterblues hebt, zie dan deze feestelijke periode als dagen die net als alle andere zijn, en denk aan wat erna komt.

Andere redenen waarom je je slechter voelt gedurende deze tijd van het jaar

  • Koud weer
  • Laag vitamine D niveau
  • Veranderingen in het dieet (we eten doorgaans minder groenten en fruit in de winter)
  • Hormonale fluctuaties

Heb jij last – voel je je down of slecht op de één of andere manier, win dan meer advies in. Aarzel niet om je dokter, of een andere medisch professional om hulp te vragen of een therapie te vinden die kan helpen.

Gecreëerd door Tom Vermeersch ()

Tom Vermeersch

Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.

Andere artikelen

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?

Zet je seksleven je relatie op het spel?

Seksueel verlangen is een complex samenspel van hormonen, emoties en welzijn. Wanneer je partner niet zo geïnteresseerd is in seks als jij, is het zelden een afwijzing van jou als persoon. Al kan het wel zo voelen. Je zit beide gewoon op een andere frequentie. Dat wil niet zeggen dat jullie niet van elkaar houden.

Een hapje voor het slapengaan?

Eigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.

Langer werken… maar hoe? Steeds meer langdurig ziek...

Het gespreksonderwerp dat de laatste tijd op de werkvloer heel vaak wordt aangesneden, is ongetwijfeld de pensioenleeftijd die behoorlijk is opgetrokken. Dat we langer moeten werken, daar is quasi iedereen van overtuigd. Maar of we het zien zitten om langer te werken op de manier zoals we nu bezig zijn, is een ander paar mouwen.

De financiële gevolgen van een burn-out

Over burn-out wordt altijd wel ergens gesproken, maar de laatste tijd komt dit weer meer in de spotlights te staan.

Roken kost je bijna 3000 dagen van je leven

Dat roken niet goed is voor de gezondheid, is zeker geen nieuws meer. De kans op allerlei ziektes neemt gigantisch toe door te roken. Jaarlijks sterven er ongeveer 15000 Belgen als gevolg van het roken. Maar nu is er op de ernst van dat gevaar nog een getal gekleefd. 

Is het OCD? Kom het hier te weten!

Je hoort vaak mensen al grappend beweren dat ze OCD hebben omdat ze hun huis tot in de puntjes schoon willen houden. Obsessive Compulsive Disorder (of een obsessief compulsieve stoornis) is een stresserende en slopende mentale stoornis met een brede waaier aan symptomen.

20 natuurlijke manieren om hoofdpijn te voorkomen en te verlichten

Hoofdpijn kan heel storend zijn, vooral als je er regelmatig last van hebt. Gelukkig zijn er veel natuurlijke manieren om hoofdpijn te voorkomen en te verlichten, zonder medicatie te moeten nemen.

7 tips om je hond te helpen bij vuurwerkangst

Zo fijn als het is voor de mens om de overgang van oud naar nieuw te vieren, zo beangstigend is het voor de hond. Vooral het knallende vuurwerk dat die nacht gul wordt afgestoken, is voor heel wat honden afschrikwekkend. Lees 7 tips hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.

Voelen mensen zich echt slechter tijdens de wintermaanden?

Voelen mensen zich echt slechter tijdens de wintermaanden?
Voelen mensen zich echt slechter tijdens de wintermaanden

De winter nadert met rasse schreden en de dagen worden steeds korter. Veel mensen voelen zich steeds futlozer en humeuriger tijdens deze periode van het jaar. Je vraagt je misschien af of het eigenlijk echt zo is dat mensen zich slechter voelen tijdens de wintermaanden, of dit een moderne mythe is. Onderzoek wijst uit dat neerslachtigheid tijdens de winter en winterdepressie echt zijn, maar er zijn andere factoren waar je rekening moet mee houden.  

Er zijn een hoop redenen waarom mensen zich slechter voelen tijdens de winter.

SAD (Seasonal affective disorder) of winterdepressie

Je hebt vast al gehoord van SAD of winterdepressie, omdat het de laatste jaren meer aandacht heeft gekregen en het een aandoening is die veel publiciteit krijgt.

De dagen worden korter en donkerder, sommige mensen voelen zich vaker moe, humeurig, en lethargisch dan normaal. Deze seizoensgebonden depressie is meer dan want winterblues. Het is een klinisch probleem dat vaak medische aandacht vereist. Het heeft niks te maken met het weer dat kouder wordt, maar meer met de korte dagen en de balans tussen licht en duister. Veel mensen gaan naar hun werk als het donker is en keren ook terug als het donker is. Dit terwijl ze de hele dag binnen zitten. Ze kunnen dus alleen tijd buiten doorbrengen tijdens dagen waarop ze vrijaf hebben. Jammer genoeg moeten deze vrije dagen vaak gebruikt worden om huishoudelijke taken en boodschappen te doen. Dit is vooral een probleem bij vrouwen, en onderzoek in de VS heeft uitgewezen dat 3 keer zoveel vrouwen aan winterdepressie lijden in vergelijking met mannen.

Herkenbare symptomen van winterdepressie

  • Somberheid
  • Een plotselinge desinteresse in zaken die je normaal wel interesseren
  • Grote veranderingen in je slaappatroon
  • Een verandering in je eetlust
  • Lethargisch of vermoeid gevoel met laag energieniveau
  • Moeilijkheden om zich te concentreren
  • Een sterke verslechtering van het humeur
  • Een afgezwakt libido

Lijd je onder deze symptomen buiten de wintermaanden, dan is de kans groot dat je geen winterdepressie, maar een klassieke depressie hebt.

Om de diagnose voor winterdepressie te kunnen vaststellen, moeten de fases van depressie voorkomen wanneer het seizoen verandert, dit voor ten minste twee jaar, met symptomen die verbeteren in de lente en de zomer.

Of zijn het de winterblues?

Iedereen is vatbaar om zich wat minder te voelen tijdens de wintermaanden, maar voor de mensen met een winterdepressie, is hun humeur echt niet te verdragen. Vertoon je sommige symptomen tijdens de donkere maanden, dan wil dat nog niet zeggen dat je effectief winterdepressie hebt.

De kans bestaat dat je winterblues hebt. De symptomen zijn dezelfde, want dit is eigenlijk een mildere vorm van depressie. Je kan het verschil merken door na te gaan in hoeverre ze je dagelijks leven beïnvloeden. Kan je nog mee op het werk of op school? Ben je in staat je relaties met anderen te onderhouden?

Hoe zwaar de symptomen ook zijn, het kan nooit kwaad om er met een dokter over te praten. Die zal je kunnen geruststellen. Er zijn vele soorten behandelingen beschikbaar, dus je kan er eentje zoeken die bij je past, en voorkomen dat je symptomen verergergen.

Wat kan er nog symptomen veroorzaken?

Donkere ochtenden en nachten zijn meestal de oorzaak voor het einde van mensen hun sportregime. Wanneer het koud en nat is, is het veel makkelijker om een bus of auto naar het werk te nemen dan te wandelen of de fiets te nemen. En wie wil er nu gaan lopen ’s avonds als ze thuiskomen, als het binnen lekker warm en gezellig is? Wel, dit gebrek aan beweging kan al een groot onderdeel van het probleem zijn. Bewegen kan je humeur enkel een boost geven, dus probeer zoveel mogelijk te doen.

Het is duur deze tijd van het jaar

Kerstmis komt eraan en natuurlijk gaat iedereen meer geld uitgeven dan anders. Niet alleen voor de cadeautjes, maar ook de feestjes, het eten, de kledij, alsook de verwarming thuis. Als geld een probleem voor je is, dan zal dit zeker een struikelblok voor je zijn. Het is belangrijk om de controle te nemen over je financiën en niet te veel uit te geven.

Nostalgie

Kerstmis en nieuwjaar en familiefeestjes deze tijd van het jaar kunnen je nostalgisch maken naar vroeger, en mensen die niet meer in je leven zijn. Iedereen rondom jou lijkt een goede tijd te hebben, en het komt over alsof dat, als jij je niet amuseert, je ‘minder’ bent dan iemand anders. Dit moet je relativeren, want het is simpelweg niet waar. Iedereen heeft zijn eigen problemen en je kan een pakje ook niet beoordelen op de verpakking.

Als je alleen wil zijn in deze periode, dan is dat perfect ok. Als je gezelschap verkiest, ga dan uit en je zal er vinden. Het belangrijkste is dat je je verwachtingen voor de feestdagen helder houdt. En als je winterdepressie of winterblues hebt, zie dan deze feestelijke periode als dagen die net als alle andere zijn, en denk aan wat erna komt.

Andere redenen waarom je je slechter voelt gedurende deze tijd van het jaar

  • Koud weer
  • Laag vitamine D niveau
  • Veranderingen in het dieet (we eten doorgaans minder groenten en fruit in de winter)
  • Hormonale fluctuaties

Heb jij last – voel je je down of slecht op de één of andere manier, win dan meer advies in. Aarzel niet om je dokter, of een andere medisch professional om hulp te vragen of een therapie te vinden die kan helpen.




Bachbloesem Mix 92: Neerslachtigheid tijdens de winter

Bachbloesem mix 92 helpt om:

  • de winterperiode goedgemutst door te komen
  • neerslachtigheid tegen te gaan
  • verdraagzamer te worden
  • meer energie te krijgen
  • niet in je schelp te kruipen, maar actief te blijven
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 92
Marie Pure

Andere artikelen


Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Zes dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar dat niet doen!

Als je denkt aan dingen die je gelukkig zullen maken, wat zijn dan de beelden die in je opkomen? Rijkdom, schoonheid, een droomhuis, lange vakanties, een top auto? Geluk is geen constante in het leven. Bovendien hangt de mate van hoe gelukkig we ons voelen af van de manier waarop we kiezen om ons leven te leiden.

Lees het volledig artikel

slaappillen

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?

Lees het volledig artikel

Zet je seksleven je relatie op het spel

Zet je seksleven je relatie op het spel?

Seksueel verlangen is een complex samenspel van hormonen, emoties en welzijn. Wanneer je partner niet zo geïnteresseerd is in seks als jij, is het zelden een afwijzing van jou als persoon. Al kan het wel zo voelen. Je zit beide gewoon op een andere frequentie. Dat wil niet zeggen dat jullie niet van elkaar houden.

Lees het volledig artikel

hapje-voor-het-slapengaan

Een hapje voor het slapengaan?

Eigenlijk is het aan te raden om niet meer te eten enkele uren voor het slapengaan. Maar we weten allemaal hoe verleidelijk het is om ’s avonds nog een hapje te verorberen.

Lees het volledig artikel

langer-werken

Langer werken… maar hoe? Steeds meer langdurig ziek...

Het gespreksonderwerp dat de laatste tijd op de werkvloer heel vaak wordt aangesneden, is ongetwijfeld de pensioenleeftijd die behoorlijk is opgetrokken. Dat we langer moeten werken, daar is quasi iedereen van overtuigd. Maar of we het zien zitten om langer te werken op de manier zoals we nu bezig zijn, is een ander paar mouwen.

Lees het volledig artikel

De financiële gevolgen van een burn-out

De financiële gevolgen van een burn-out

Over burn-out wordt altijd wel ergens gesproken, maar de laatste tijd komt dit weer meer in de spotlights te staan.

Lees het volledig artikel

roken-nieuws

Roken kost je bijna 3000 dagen van je leven

Dat roken niet goed is voor de gezondheid, is zeker geen nieuws meer. De kans op allerlei ziektes neemt gigantisch toe door te roken. Jaarlijks sterven er ongeveer 15000 Belgen als gevolg van het roken. Maar nu is er op de ernst van dat gevaar nog een getal gekleefd. 

Lees het volledig artikel

Is het OCD Kom het hier te weten!

Is het OCD? Kom het hier te weten!

Je hoort vaak mensen al grappend beweren dat ze OCD hebben omdat ze hun huis tot in de puntjes schoon willen houden. Obsessive Compulsive Disorder (of een obsessief compulsieve stoornis) is een stresserende en slopende mentale stoornis met een brede waaier aan symptomen.

Lees het volledig artikel

20 natuurlijke manieren om hoofdpijn te voorkomen en te verlichten

20 natuurlijke manieren om hoofdpijn te voorkomen en te verlichten

Hoofdpijn kan heel storend zijn, vooral als je er regelmatig last van hebt. Gelukkig zijn er veel natuurlijke manieren om hoofdpijn te voorkomen en te verlichten, zonder medicatie te moeten nemen.

Lees het volledig artikel

vuurwerkangst

7 tips om je hond te helpen bij vuurwerkangst

Zo fijn als het is voor de mens om de overgang van oud naar nieuw te vieren, zo beangstigend is het voor de hond. Vooral het knallende vuurwerk dat die nacht gul wordt afgestoken, is voor heel wat honden afschrikwekkend. Lees 7 tips hoe je jouw hond kan helpen bij vuurwerkangst.

Lees het volledig artikel

Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.

© 2024 Mariepure - Webdesign Publi4u

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....